Lezing: het verhaal achter de bevrijding
De RAPWI (Recovery Allied Prisoners of War and Internees) was een Britse militaire organisatie die in een week tijd uit de grond werd gestampt om geallieerde krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden in Zuidoost-Azië te lokaliseren, te helpen en te evacueren. Op zaterdag 27 januari 2024 houdt historicus Michiel Schwartzenberg een lezing over het ontstaan en de ontwikkeling van de RAPWI en de uitvoering van de plannen. De lezing wordt u aangeboden door Stichting Indisch Familie Archief & Museum Bronbeek.
De RAPWI in Thailand en Sumatra
Schwartzenberg legt in zijn lezing de nadruk op de activiteiten van de RAPWI in Thailand en Sumatra. Daar verliep de operatie in augustus en september 1945 respectievelijk heel goed en heel moeizaam. Veel krijgsgevangenen danken hun bevrijding aan de RAPWI, maar er kunnen ook kanttekeningen bij het optreden worden geplaatst. De rol die de RAPWI op Java speelde blijft in deze lezing grotendeels buiten beschouwing.
De lezing wordt gegeven door historicus Michiel Schwartzenberg. Michiel Schwartzenberg kwam met het Indische oorlogsverleden in aanraking tijdens zijn werk voor de Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR) van 2001 tot 2005. Een van de belangrijkste verificatiebronnen vormde destijds het Oorlogsarchief van Nederlandse Rode Kruis. Van 2005 tot de overdracht van dit archief aan het Nationaal Archief in Den Haag in 2020, werkte hij voor het Nederlandse Rode Kruis. Momenteel is Michiel Schwartzenberg verbonden aan het Haags Gemeentearchief. Hij werkt aan een boek over de Birma-Siam Spoorweg, dat in augustus 2024 gaat verschijnen.
De lezing wordt gehouden op zaterdagmiddag 27 januari 2024, van 15.00 tot 17.00 uur in de Indische zaal van Museum Bronbeek.
Aanmelding vooraf is noodzakelijk in verband met het beperkte aantal zitplaatsen.