Programma week van de Koloniale Geschiedenis online

Het beeld dat wij van onze koloniale geschiedenis hebben is lang bepaald door de mensen die er de macht hadden. Hun weergave van de koloniale werkelijkheid hield een idylle in stand en liet de harde realiteit buiten beeld. In lezingen en gesprekken proberen we echt en nep in de koloniale beeldvorming te onderscheiden.

Tijdens de Week van de Koloniale Geschiedenis gebruikt Museum Bronbeek het thema ‘Echt nep’ om de werkelijkheid achter de Nederlandse koloniale beeldvorming te laten zien. Er wordt een divers programma aangeboden met lezingen, muziek en vraaggesprekken. Museum Bronbeek ontvangt deze week Egbert Fortuin, Pauljac Verhoeven, Jos Janssen, Henk Mak van Dijk, John Klein Nagelvoort, Karel Sirag, Albert Zonneveld, David Povel, Jacques Schollaardt, Ignatius Suprianto, Dido Michielsen, Jaap Anten, Katja Payens, Robert Voskuil  Bas Kreuger, Adriaan Intveld, Liesbeth Ouwehand, Mark Loderichs, Geert Onno Prins, Anouk Koenderink, Thijs Brocades Zaalberg, David Coppoolse, Marcel van Dorst, Marjolein van Asdonck, Marc Lohnstein, Marije Pelle-Meddeler en Suzanne Liem. De week opent met de Krissendag en sluit met de Fotodag. 

Programma

5 oktober: Krissendag

6 oktober: Live muziek! Gamelan door Jos Janssen en In gesprek met Dido Michielsen

7 oktober: Een lezing: Geert Onno Prins over Indië door de ogen van Louis Couperus

8 oktober: Twee lezingen: Brand als wapen tijdens de Atjeh-oorlog door Anouk Koenderink en dagboeken uit de oorlog om Indonesië door Thijs Brocades Zaalberg. 's Avonds geeft Gerda Jansen Hendriks een lezing over vooroorlogs plantageleven bij Indofilmcafé in Lux Nijmegen. 

9 oktober: Twee lezingen: Berthe Hoola van Nooten door David Coppoolse en Marcel van Dorst en Djokja-zilver en de Ethische politiek door Marjolein van Asdonck. 's Avonds verzorgt IndoFILMcafé in Lux Nijmegen de lezing 'Bezet land. Vooroorlogs plantageleven in Nederlands Indië' door Gerda Jansen Hendriks.

10 oktober: koloniale uniformen door Marc Lohnstein en Marije Pelle-Meddeleren het ensemble Angin Timur (de oostenwind) onder leiding van Henk Mak van Dijk speelt de Pantuns van Paul Seelig

11 oktober: Twee lezingen: Egbert Fortuin over de Indische familie Van Braam en Het KNIL als een 'Tool of Empire' door Mark Loderichs 

12 oktober: Twee gesprekken en een rondleiding: Gesprek met Suzanne Liem over ‘Echo van de strijd om Indonesië’ en  Pauljac Verhoeven over de restitutie van koloniaal erfgoed en een rondleiding door Suzanne Liem.

13 oktober: Fotodag Museum Bronbeek

Goed om te weten

  • Aanmelden voor de krissen en fotodag is nodig.
  • Aanmelden voor de lezingen en muziek is niet nodig, vol=vol
  • Ook naar het museum? Koop dan een kaartje bij de receptie.
  • Het museum, tehuis en café-restaurant Kumpulan zijn toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Hulphonden zijn welkom.
Vergroot afbeelding Schoolplaat waarop een Muskaatnotenbedrijf op de Banda-Eilanden, de Molukken,  te zien is. Je ziet een groepje van mannen en vrouwen zitten om een kor met noten er in. Er naast staat een lange rij met mensen met lange stokken. De stokken lijken op speren maar zijn het niet, het is een soort systeem on de muskaatnoten uit de boom te kunnen halen. ook zien we een huisje met daarvoor iemand in een strak pak die gebogen zit over een tafel. Naast de tafel staat iemand met een mand in de handen.De schoolplaat is gemaakt door J.B. Wolters
Beeld: ©Museum Bronbeek / Museum Bronbeek, J.B. Wolters uitgevers
Muskaatnotenbedrijf op de Banda-Eilanden