Open Monumentendag

Op zaterdag 14 september kun je gratis Museum Bronbeek bezoeken en de historische gebouwen van het landgoed bekijken. Ook worden die dag een aantal activiteiten georganiseerd. 

Op zaterdag 14 september kun je gratis het museum in en de historische gebouwen van Bronbeek bekijken. De nieuwe vaste en de nieuwe tijdelijke tentoonstelling gaan over het koloniale verleden, maar laten ook de functie van Bronbeek zien. Sinds 1863 hebben al meer dan 6.000 oud-militairen op Bronbeek gewoond. Zij kwamen uit heel Europa. Bronbeek was een plek van aankomst na de uitzending, maar ook een plek van vertrek als de bewoners weer waren opgeknapt en verder konden. Al meer dan 160 jaar is Bronbeek een netwerk tussen Oost en West en tussen verleden, heden en toekomst.

Tijdens de Open Monumentendag kunnen bezoekers aan verschillende rondleidingen deelnemen, een lezing en een KNIL-re-enactment bijwonen. Vooraf inschrijven voor deze open dag is niet nodig. Bij de infostand in de hal kun je op de dag zelf een ticket vragen voor de rondleidingen en de lezing. Maar wees wel op tijd, want: op=op! 

Ook zijn er op deze dag verschillende museummedewerkers aanwezig om vragen aan te stellen. 

Architectuurrondleidingen

Zaterdag 14 september: 11:00 & 14:00 uur.

In de architectuurrondleidingen komt het hoofdgebouw van Bronbeek aan de orde. Het is rond 1860 ontworpen door Nicolaas Rose. Nu is Bronbeek een tehuis voor veteranen van alle krijgsmachtdelen en museum van de Nederlandse koloniale geschiedenis. 

Landgoedrondleidingen

Zaterdag 14 september: 12:30 & 15:30 uur.

In de landgoedrondleidingen hoort u over ruim 200 jaar geschiedenis van het landgoed Bronbeek, beelden, monumenten, bronnen en bomen. 

Lezing

Zaterdag 14 september: 11:00 uur Indische zaal.

Bronbeek-expert Marc Lohnstein geeft een lezing, onder de titel: ‘Het KNIL: etniciteit als leidend motief.’ 

KNIL re-enactors

Op zaterdag 14 september zal de re-enactment-groep Xde Bataljon KNIL te bewonderen zijn en enkele exercitie- en schermdemonstraties met de klewang geven.

Ten slotte:Op zondag 15 september is Bronbeek gesloten vanwege een herdenking.