Museum Bronbeek biedt diverse educatieve en verdiepings programma's aan.
Voor scholen hebben wij diverse lespakketten.
Voor groepen bieden wij rondleidingen aan.
En voor kinderen hebben wij speurtochten.
Aanbod
Voor uw groep kunt u een binnen en/of buitenrondleiding onder begeleiding van een gids aanvragen. De enthousiaste gidsen vertellen opmerkelijke details en interessante weetjes.
Rondleidingen zijn mogelijk op dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 en 17:00 uur.
Reserveren is vereist. Minimaal drie weken voor aanvang.
Dat kan via: 026 – 376 35 53 of loket.bronbeek@mindef.nl
Museum Speurtocht
Ontdek door goed te speuren het verleden van Bronbeek en van de koloniale geschiedenis. Hoe zag Bronbeek er vroeger uit en hoe leefden mensen in de kolonie Nederlands-Indië? Wat deden Nederlanders in Indonesië en waarom moesten ze er weg?
Het dwerghertje Kantjil zal je door de tentoonstelling leiden. De speurtocht is voor kinderen vanaf 9 jaar. Vraag ernaar bij de receptie van het museum. De speurtocht kun je op elk moment waarop het museum open is doen.
Voor jonge kinderen zijn er zoekplaten, kleurplaten en leuke opdrachten voor thuis. Haal ze gratis op bij de receptie!
Leerlingen leren tijdens een bezoek aan Bronbeek van alles over de koloniale geschiedenis van Nederland. Ze luisteren naar verhalen, filosoferen en kijken naar museumobjecten, voeren opdrachten uit of maken een speurtocht in het museum.
Leerlingen leren over wie de macht had in de kolonie, hoe er geld werd verdiend, hoe Indonesië werd bezet, hoe mensen leefden, over de Tweede Wereldoorlog in Indonesië en over het einde van de kolonie.
Een gids zal het bezoek begeleiden.
Geschikt vanaf groep 6.
Duur: 60-90 minuten
Opdrachten door de tentoonstelling
De leerlingen krijgen een opdrachtboekje uitgereikt. Met het boekje in de hand maken ze opdrachten en beantwoorden ze vragen over de vaste tentoonstelling. Ze werken zelfstandig in groepjes van twee of drie leerlingen. Er is een voorbereidende les en een verwerking les beschikbaar.
Niveau: VMBO jaar 2 en 3. Havo/VWO jaar 2 en 3
Duur: 75 tot 90 minuten
Bezoek met gids
Leerlingen kunnen de tentoonstelling ook bezoeken onder leiding van een gids. Een ervaren gids vertelt over de geschiedenis van Nederlands-Indië aan de hand van objecten uit de expositie.
Niveau: alle klassen voortgezet onderwijs
Duur: 60 minuten
De vaste tentoonstelling nodigt leerlingen uit om kennis te maken met de koloniale geschiedenis van Nederland. Een bezoek sluit goed aan bij de vakken geschiedenis en burgerschap. Tijdens het bezoek leren leerlingen meer over het bestuur en de economie van Nederlands-Indië, over de verovering en overheersing van Indonesië en verzet daartegen, over de koloniale samenleving, over het opkomende nationalisme, de Japanse bezetting, de dekolonisatie-oorlog en ten slotte over hoe we nu met onze koloniale geschiedenis omgaan.
Zelf aan de slag - MBO
Tijdens een bezoek gaan studenten aan de slag met onderwerpen als kolonialisme, nationalisme, ongelijkheid, democratie, oorlog en vrede, gedwongen arbeid, discriminatie, verzet en verwerking.
De studenten werken aan verschillende opdrachten waarmee ze aan het denken worden gezet over de koloniale geschiedenis van Nederland en de doorwerking daarvan. Ze worden daarbij gestimuleerd om een eigen mening te vormen. Het museumbezoek voor het MBO sluit aan bij de vier dimensies voor Burgerschap in het nieuwe onderwijscurriculum.
Duur: 3 uur
Doelgroep: alle klassen MBO
Stage, projecten
Studenten pabo, lerarenopleiding geschiedenis, Reinwardt Academie en CMV kunnen meewerken aan educatieve projecten. Kom je van een andere opleiding en heb je een leuk voorstel laat het ons weten!
Rondleiding
Studenten kunnen de tentoonstelling bezoeken onder leiding van een gids. Een ervaren gids vertelt over de koloniale geschiedenis van Nederland aan de hand van de objecten in de expositie.
De tentoonstelling gaat over het bestuur en de economie van Nederlands-Indië, de verovering en overheersing van Indonesië en het verzet daartegen, het leven in een koloniale samenleving, opkomende nationalisme, de Japanse bezetting, de dekolonisatie-oorlog en ten slotte hoe we nu met onze koloniale geschiedenis omgaan.
Voor het MBO kan de rondleiding aansluiten bij het vak burgerschap. Thema’s zijn: kolonialisme, nationalisme, ongelijkheid, democratie, oorlog en vrede, gedwongen arbeid, discriminatie, verzet en verwerking.
Duur: 60 tot 90 minuten