Museum Bronbeek is een rijksmuseum over de koloniale militaire geschiedenis van
Nederland. De nieuwe tentoonstelling vertelt het complexe verhaal van de Nederlandse
koloniale aanwezigheid in Indonesië tussen 1816 en 1962.
Van trofeeëngalerij naar kennis en educatie
De vaste tentoonstelling toont het verhaal van de opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid in Azië. De verovering en het bestuur, de samenleving, de oorlogen en de strijd voor onafhankelijkheid. Tot slot gaat de tentoonstelling over hoe we in Indonesië en in Nederland terugkijken op deze gedeelde geschiedenis.
Aan de hand van persoonlijke verhalen, objecten, foto’s en video’s wordt de geschiedenis verteld. Elk museumbezoek wordt hierdoor een unieke ervaring waarin verschillende perspectieven bekeken kunnen worden. Museum Bronbeek daagt de bezoeker uit om zelf een mening te vormen.
Let op: de tentoonstelling bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.
Plattegrond Museum
De vaste tentoonstelling bevindt zich op de eerste verdieping van het museum en start aan het einde van de rechtergang met een introductievideo.
Na de introductie volgt u de route naar de eerste zaal over het bestuur en de economie. De tweede zaal gaat over veroveren en beheersen en de derde over samenleving, gemengd, maar niet gelijk.
Dan loopt u de laatste zaal uit en passeert u de trap, door de schuifdeuren om verder te gaan in zaal vier over het verlangen naar zelfstandigheid. De vijfde zaal gaat over oorlogvoeren en onderhandelen en de zesde en laatste zaal van de vaste tentoonstelling gaat over verwerken als voortdurend proces.
Op de begane grond in het museum bevindt zich de Waterloo-baan en de Djagaraga-baan, waar u diverse kanons vindt.
Tijdelijke tentoonstelling Echo van de Strijd om Indonesië in Museum Bronbeek
Documentair fotograaf Suzanne Liem brengt aangrijpende verhalen in een fototentoonstelling. De tijdelijke tentoonstelling is te zien vanaf 1 juni tot eind november 2024.
De tentoonstelling Echo van de Strijd om Indonesië werpt een origineel en indrukwekkend licht op de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië. Door in gesprek te gaan met kinderen en kleinkinderen van hoofdrolspelers in deze strijd - zowel in Indonesië als in Nederland - wekt de fotograaf onze geschiedenis tot leven en verweeft zij emoties en persoonlijke verhalen met de beladen geschiedenis. Centraal staat het perspectief van nakomelingen van invloedrijke personen uit de geschiedenis, zoals dat van nazaten van Soekarno en Hatta aan Indonesische kant en Spoor en Van Mook aan Nederlandse zijde.
Tussen 1945 en 1950 maakten miljoenen Indonesiërs en talloze Nederlanders, Indische Nederlanders, Molukkers, Papoea’s en Chinezen deze turbulente periode in Indonesië mee. Bijna tachtig jaar later houdt de strijd om Indonesië ons, misschien wel meer dan ooit, nog steeds bezig. Het project van Suzanne Liem markeert een belangrijke stap in het verbinden van Nederland en Indonesië door zowel de Nederlandse als de Indonesische stemmen te laten horen. Met portretten, sequenties, citaten en audiofragmenten maakt Echo van de Strijd om Indonesië de geschiedenis bijna tastbaar.
Suzanne Liem: ‘De kinderen en kleinkinderen stellen zich voor ons open. Het laat de meesten niet onbewogen om over hun voorouders te vertellen.’
Suzanne Liem
Documentair fotograaf Suzanne Liem is van Nederlands-Chinees-Javaanse afkomst. In 2010 legde zij De Weduwen van Rawagede vast. Zij maakte ook tentoonstellingen en een boek over de Molukse gemeenschap in Nederland: Lain Sayang Lain. Haar diepgaande interesse in de strijd om Indonesië heeft geresulteerd in het project Echo van de Strijd om Indonesië dat later in boekvorm zal verschijnen bij Uitgeverij Walburg Pers.
Dit project is mede tot stand gekomen door het Fonds Bijzondere Journalistieke
Projecten.
Er zijn wisselende publieksactiviteiten.
Raadpleeg hiervoor onzeagenda.
Daarnaast kunt u op dinsdag en vrijdag ons Bibliotheek bezoeken.
Documentair fotograaf Suzanne Liem brengt aangrijpende verhalen in een fototentoonstelling. De tijdelijke tentoonstelling is te zien vanaf 1 juni tot eind november 2024.