Museum Bronbeek is een rijksmuseum over de koloniale militaire geschiedenis van
Nederland. De nieuwe tentoonstelling vertelt het complexe verhaal van de Nederlandse
koloniale aanwezigheid in Indonesië tussen 1816 en 1962.
Bereikbaarheid Landgoed Bronbeek
De voorpoort van Landgoed Bronbeek is vanaf heden afgesloten.
De voorpoort blijft tot nader orde gesloten.
De gemeente Arnhem is druk bezig met de Renaissance van de Velperweg.
Dit houdt in dat de weg voor Landgoed Bronbeek, aangepakt wordt.
De achterpoort is open voor in- en uitgaand verkeer.
Het is belangrijk dat u hier rekening mee houdt.
De achterpoort komt uit in de woonwijk.
Er is hier een snelheidslimiet van 30KM per uur.
Op het landgoed is een snelheidslimiet van 20KM per uur.
Van trofeeëngalerij naar kennis en educatie
De vaste tentoonstelling toont het verhaal van de opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid in Azië. De verovering en het bestuur, de samenleving, de oorlogen en de strijd voor onafhankelijkheid. Tot slot gaat de tentoonstelling over hoe we in Indonesië en in Nederland terugkijken op deze gedeelde geschiedenis.
Aan de hand van persoonlijke verhalen, objecten, foto’s en video’s wordt de geschiedenis verteld. Elk museumbezoek wordt hierdoor een unieke ervaring waarin verschillende perspectieven bekeken kunnen worden. Museum Bronbeek daagt de bezoeker uit om zelf een mening te vormen.
Let op: de tentoonstelling bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.
Plattegrond Museum
De vaste tentoonstelling bevindt zich op de eerste verdieping van het museum en start aan het einde van de rechtergang met een introductievideo.
Na de introductie volgt u de route naar de eerste zaal over het bestuur en de economie. De tweede zaal gaat over veroveren en beheersen en de derde over samenleving, gemengd, maar niet gelijk.
Dan loopt u de laatste zaal uit en passeert u de trap, door de schuifdeuren om verder te gaan in zaal vier over het verlangen naar zelfstandigheid. De vijfde zaal gaat over oorlogvoeren en onderhandelen en de zesde en laatste zaal van de vaste tentoonstelling gaat over verwerken als voortdurend proces.
Op de begane grond in het museum bevindt zich de Waterloo-baan en de Djagaraga-baan, waar u diverse kanons vindt.
De schilderijen van Wachtmeester in Museum Bronbeek.
Op 20 december 2024 opent de nieuwe tijdelijke tentoonstelling, de schilderijen van Wachtmeester, in Museum Bronbeek. De tijdelijke tentoonstelling tot eind maart 2025 te bezichtigen.
Het Indische verleden van de ouders leeft door in de levens van kinderen en kleinkinderen. De naoorlogse generaties zijn op hun eigen manier verbonden met indringende ervaringen uit een tijd en omgeving die zij uit eigen ondervinding niet kennen. In gedachten maken zij een reis naar het verleden met de herinneringen van iemand anders.
De broers Gerrie en Melle Wachtmeester verdiepten zich in 360 brieven en 400 foto’s van hun vader Aaldert Wachtmeester (1922-2007), die als Oorlogsvrijwilliger (OVW’er) diende bij 1-1 Regiment Infanterie (1-1 R.I.) in Oost-Java en Noord-Sumatra.
Uit de 400 foto’s koos Gerrie Wachtmeester twaalf foto’s die het verhaal vertellen van gewone soldaten die in Indië hebben gevochten en hij maakte er schilderijen van. Gaandeweg legde hij steeds meer symboliek in de taferelen. ‘Ik leefde me steeds in en daardoor kwamen de herinneringen aan mijn Pa en uit mijn jeugd naar boven’, schreef hij.
Het verhaal van zijn vader, en alle Nederlandse Indiëveteranen met hem, is een stukje koloniale geschiedenis dat verteld moet worden. Gerrie Wachtmeester toont de schilderijen zonder lijst, schrijft hij, ‘omdat het een stukje geschiedenis betreft dat het ook niet echt verdient om ingelijst te worden’. Gerrie Wachtmeester overleed op 3 juni 2024. Vlak voor zijn overlijden schonk hij zijn schilderijen aan Museum Bronbeek.
Er zijn wisselende publieksactiviteiten.
Raadpleeg hiervoor onzeagenda.
Daarnaast kunt u op dinsdag en vrijdag ons Bibliotheek bezoeken.